Borneostraat

Date: 27 april 2013 Category:
Opgeleverd 2004
in opdracht van YmereDe Indische buurt is in de loop der jaren veranderd, wat levendiger geworden, terwijl het nog steeds voldoende kenmerken met zich meedraagt van een echte Amsterdamse volksbuurt. De 19e eeuwse gevels zijn sterk bepalend voor het karakter van zo’n wijk. Het is dan ook goed dat grote delen van de Indische buurt behouden kunnen blijven en niet geheel vervangen zijn door nieuwbouw. Wel is het van belang dat de kwaliteit van het wonen achter die gevels verbeterd wordt zodat ook de kwaliteit van het maatschappelijk leven in de wijk verhoogd wordt. Met deze intentie zijn wij in 1999 gestart met het renovatieplan van Borneostraat 8 t/m 16. Een lange procedure met veel wikken en wegen, een zoektocht naar de juiste keuze. Wordt het wonen gericht op de levendige straat of op de zon aan  het balkon? Uiteindelijk is er gekozen voor een combinatie van mogelijke varianten. In grootte: 2,3 en 4 kamerwoningen, in straat-en tuingericht wonen, in functie: woningen met apart te ontsluiten werkkamers, in type: appartementen en maisonnettes. Het casco gaf gelegenheid tot het ontwerpen van een dergelijke differentiatie en het opzetten van ruime plattegronden. Daarbij is het casco verbeterd tot op nieuwbouwniveau met een nieuwe fundering etc.

Copyright [2013] Area-Architekten |